..Smörkola och mjölkfri saffranskola..
Gjorde kola här för någon dag sedan, det blev både smörkola och saffranskola :)
Både blev super smarriga, men smörkolan ligger mig lite närmare om hjärtat då man
kan äta den hela året medan saffranskolan är supergod och lite mer annorlunda till jul.
Här kommer recept på båda sorterna.
Leilas smörkola:
100 gram smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
För ett mjölkfritt alternativ byt ut, vispgrädden mot oatly imat och smöret mot mjölkfritt margarin.
Mjölkfri saffranskola:
2 dl oatly imat
50 gram mjölkfritt margarin
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk vetemjöl
Smak ingredienser:
1 tsk vaniljsocker
1 paket saffran
1 dl kokos
Smält smöret, rör ned grädde, socker, sirap, och vaniljsocker. Låt koka utan lock. Kolla, att
du har lagom värme på plattan, så att det inte kokar över, rör om i emellanåt. Gör ett kulprov efter
ca 30 min och koka sedan tills kolan klarar kulprovet.
För den mjölkfria kolan, gör du som ovan men tillsätter vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker, 1 paket saffran
och 1 dl kokos.Vetemjölet ska tillsättas med sirapen, sockret osv, medan smak ingredienserna
ska tillsättas efter att du klarat kulprovet. Om du har tillgång till en mortel stöt gärna saffranet med vaniljsockret innan du tillsätter det i kola blandningen och torr rosta kokosen gyllenbrun i
stekpanna tills den får lite färg.
Kulprovet: Häll lite av smeten i ljummet vatten, forma smeten till en kula (håller kulan ihop är kolan klar).
Tanken med det ljumna vattnet är att då vet man vilken konsistens kolan håller i rumstemperatur
Lägg ett smörgåspapper (även upp på kanterna) i en ca 15x25 cm(för tjockare kolor) rektangulär ugnsform. Tar du en större form blir det tunnare kolor. Smörj pappret med lite matolja. Häll upp kolasmeten i formen. Låt svalna. Klipp kolan i bitar och vira in i smörgåspapper eller cellofan.
Har du nå mer roliga bak tips så här till jul:)
Ojoj allt:)