..Kärt återseende..

Börjar bli ett tag sedan jag skrev här, men har fullt upp med julförberedelser :) 
Förutom att baka, göra jul godis, slå in julklappar och julpynta, så myser jag mest bara
med sonen. Men i helgen har jag varit i Kalix iaf, riktigt efterlängtat besök och riktigt roligt
att 
kunna fira min brutta i förskott eftersom hon snart blir 25. Å idag har jag haft en riktigt
effektiv dag, började med att leka med Liiam och sedan har vi varit ute en stund innan jag 
kokade köttsoppa och sedan bar det ut igen för att göra en god gärning, vi har nämligen 
skottat nästan hela svärmors gård så att hon kommer in med bilen imorgon på morgonen
när dom kommer hem från Norge :D Å gud så sjukt mycket snö det var, är helt mör i kroppen
så snart hade jag tänkt hoppa i säng men innan det ska jag hänga och vika lite tvätt :)

 
 

..Lilla pepparkaksgubben..




..Alla goda ting är tre..

Idag har jag adventsbakat och det blev tre olika sorters kakor kangos, russin och havrekakor :)

..Julpynt..










..Tips till julbaket..

Har lovat att lägga ut ett inlägg med lite tips på vad man kan baka till jul osv. Jag tänkte
lägga ut 3 recept på sånt jag har lust och testa :) Samtliga bilder och recept kommer från
kokboken "julens godsaker  mia öhrns bästa julrecept"  som jag fick i julklapp förra året. 

POLKACOOKIES
10 - 12 stora cookies men dubblera gärna satsen.

Du behöver: 
150 g mörkchoklad
100 g smör
 brun farin
1 ägg

2 dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
1 tsk bakpulver
100 g krossade polkagrisar eller polkakäppar ev några droppar pepparmintarom

1. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Rör ner farinsockret.

2. Blanda i ägg, vetemjöl, havregryn och bakpulver och rör ihop till en tjock smet. Tillsätt
ev några droppar pepparmintarom och du vill ha extra mycket mintsmak i kakorna.

3. Krossa polkagrisarna och rer ner två tredjedelar av krosset i smeten.

4. Forma smeten till ganska stora bullar, platta ut dem och lägg dom glest på bakpappersklädda
plåtar. Kakorna flyter ut ganska mycket under gräddningen.

5. Strö över resten av polkagriskrosset. Grädda mitt i ugnen i ca 175 grader i ca 10-12 minuter.


 
 
LINGONKOLA
ca 30 kolor

Du behöver:
2 dl (100g) frysta eller tinade lingon
1½ dl vispgrädde
2½ dl strösocker
1 msk ljus sirap

neutral olja till formen

1. Klä en form ca 15x15 cm, med bakplåtsapper, och smöjr det gärna med lite matolja så att 
kolan inte klibbar fast.

2. Mixa lingonen med en stavmixer eller i en matberedare. Blanda det mixade ligonen med vispgrädde,
strösocker och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull. 
 
3. Låt koka upp pch sedan sjuda på medelvärme tills termometern visar 122 eller tills kolan
klarar kulprovet. Rör regelbundet och häll upp i formen och låt stelna.
 
4. Klipp kolan i fyrkantiga bitar och förvara i rumstemperatur. 
 
PEPPARKAKSPINNAR
ca 80 pinnar
 
Du behöver: 
1 sats eller paket pepparkaksdeg
1 ägg till pensling
pärlsocker.
 
1. Kavla ut en bit av degen drekt på ett bakplåtspapper till en ca 15 cm lång (pinnarnas längd) och 44mm
tjock 
platta . Lägg gärna en fuktig trasa under pappret, så glider det inte det inte när du kavlar.
 
2. Pensla degplattan tunt med uppvispad ägg och strö över generröst med pärlsocker.
 
3.Skär degplattan i ca 5mm breda stänger och fös isär dem med hjälp av kniven, så att det blir lite
mellanrum på bakplåtspappret. Upprepa med resten av degen.
 
4. Grädda i mitten av ungen i 200 grader i ca 8-10 minuter eller tills kakorna börjar bli gyllenbruna. 
 
 

RSS 2.0